Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 15. 14:00, szombat | Bulvár
Forrás: Profession.hu

13 halálos önéletrajz hiba

13 halálos önéletrajz hiba

Általában a munkaadó az önéletrajzban "találkozik" először - és sok esetben egyben utoljára is - a pályázóval.

A Salary.com végigvette azokat az önéletrajz hibákat, amelyeket minden áron el kell kerülnünk, ha nem akarunk már a nulladik körben kiesni a versenyből.

1. Ötlettelenség

Ha lehet, kerüljük a mindenki által jól ismert önéletrajz minták használatát, melyek egy időben divatosak voltak, mára azonban már annyira bekerültek a köztudatba, hogy a munkáltató rögtön kiszúrja, ha pl. a Microsoft program önéletrajz mintáját töltöttük ki. Az ilyen sémák használata a kreativitás hiányáról és érdektelenségről árulkodik.

2. Túlzott kreativitás

A nem megszokott önéletrajzok, mint például a színes vagy illatosított papíron érkező, vagy a számtalan betűtípust és betűméretet kombináló önéletrajzok nagy valószínűség szerint olvasatlanul maradnak. A munkaadó arra fog gondolni, hogy ha ehhez hasonló "trükkökre" van szükségünk ahhoz, hogy feltűnjünk, akkor valószínűleg nem rendelkezünk megfelelő képzettséggel az állás betöltéséhez.

3. Célkitűzést írni a fejlécbe

A mottó vagy célkitűzés csupán egyetlen rövid mondat, ez által azonban tökéletesen behatároljuk magunkat és elvágjuk magunk elől a lehetőséget, hogy a munkaadó esetleg más pozíciókra is alkalmasnak találjon minket. Ha nem akarjuk leredukálni szerteágazó szakértelmünket, ne írjunk célkitűzést az önéletrajzba.

4. Helyesírási és elütési hibák

A beadott pályázatnak helyesírásilag tökéletesnek kell lennie, különösen, hogy a legtöbb pozícióban ma már elvárás a jó kommunikációs és íráskészség. A munkaadó joggal gondolhatja, hogy aki nem tudja helyesen leírni a "pénzügyi elemző" kifejezést, annak nagy valószínűséggel semmi keresnivalója nincs a szakmában.

5. Fókusz nélküli önéletrajz

Nagy hiba egy olyan általános önéletrajz kiküldése, melyről sugárzik, hogy sok mindenbe belekaptunk már, de valójában semmiben sem szereztünk mélyebb tapasztalatokat. A beadott pályázatból világosan ki kell derülnie, hogy miben vagyunk jók és mik az eredményeink. Ha például egy értékesítői pozícióra jelentkezünk, koncentráljunk a számokra és a statisztikákra, melyek legnagyobb sikereinket bemutatják, azt a két évet pedig, amelyet karrierünk hajnalán egy állatorvosi rendelőben asszisztensként töltöttünk, akár ki is hagyhatjuk.

6. Dátumokat listázni először

Egy önéletrajz esetén pár másodperc alatt születik döntés arról, hogy a dokumentumot elolvassa-e a "bíró", vagy nem. Ennyi idő van tehát arra, hogy érdeklődését a pályázó felkeltse. A szakmai tapasztalat felsorolásánál hiba az időpontokra helyezni a hangsúlyt. A munkaadó számára sokkal fontosabb lesz a tartalmi szempont. A helyes sorrend: titulus/betöltött pozíció/vállalat neve/város/ország/dátum.

7. Túl hosszú, túl rövid önéletrajz

Tévhit, hogy az önéletrajznak mindenképpen 1 oldalasnak kell lennie. Ez a szabály a kezdő pozíciókra pályázókra, vagy azokra az álláskeresőkre vonatkozik, akik pár éves munkatapasztalattal rendelkeznek. Ha 6-7, vagy ennél több éve dolgozunk a szakmában, a két oldalas dokumentum az indokolt.

8. Paragrafusokra osztott szövegrészek

A bekezdésekre tagolt szövegeken nagy valószínűséggel nem fogja átrágni magát a munkaadó. Törekedjünk rövid, számozott vagy listázott felsorolásokhoz, melyek pár szóban vagy félmondatban világosan megfogalmazzák az üzenetet.

9. Múltbéli feladatkörök listázása

Senki nem kíváncsi arra, milyen feladatokat ruháztak ránk előző munkahelyeinken. A munkaadó nem a hivatalosan elvégzendő feladatokra vagy munkaköri kötelességeinkre akar fényt deríteni az önéletrajz elolvasásakor. Azt szeretné tudni, mit tettünk, mit értünk el és milyen hozzáadott értéket teremtettünk, valamint ezek alapján milyen eredményeket tudnánk elérni a vállalatnál.

10. Túl sok személyes információ

Ha megemlítjük hobbinkat vagy érdeklődési köreinket, legyünk óvatosak és figyeljünk arra, hogy a felsorolt dolgok nem mondanak-e ellent a rólunk az önéletrajzban korábban kialakult képnek, illetve nem tesznek-e humor tárgyává.

11. Mindenáron jelentkezni

Sok pályázó úgy van vele, hogy akkor is beadja a jelentkezését egy pozícióra, ha valójában nem rendelkezik az álláshirdetésben kikötött végzettséggel. A munkaadó az ilyen pályázatot olvasás nélkül félreteszi, és nagy valószínűséggel ha az illető később pályázik a vállalatnál egy olyan pozícióra, amelyre valóban képzett, nem fog jó fényt vetni rá korábbi próbálkozása.

12. Kulcsszavak hiánya

A megfelelő önéletrajzok kiszűrésének érdekében a munkáltató kulcsszavak alapján válogatja ki az átnézendő dokumentumokat. Hiába rendelkezünk tehát megfelelő végzettséggel és szakmai tapasztalatokkal a munkához, ha a kulcsszavak nem szerepelnek az önéletrajzban, észrevétlen marad a beadványunk.

13. "Referenciát kérésre biztosítani tudok"

Teljesen felesleges ezt az elcsépelt mondatot a pályázat végére írni, egyértelmű ugyanis, hogy akinek nincs referenciája, az eleve nem is jelentkezhet a meghirdetett állásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.