Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 21. 08:43, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Wass Albert emléke előtt tisztelegve

Wass Albert emléke előtt tisztelegve

Ma (február 21-én) koszorúzással kezdődött a Wass Albert tiszteletére rendezett programsorozat.

Ma (február 21-én) koszorúzással kezdődött a Wass Albert tiszteletére rendezett programsorozat.

Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert erdélyi magyar író és költő. Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet mint az erdélyi magyar irodalom nagyját.1908. január 8-án született a Kolozsvár melleti Válaszúton.

Ő a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja; a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től egészen a jelenkorig, a saját, ősi nemzetségének történetén keresztül. Wass Albert 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceaușescu zsarnoksága éveiben Romániában betiltották a könyveit.

Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.

Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza. (Forrás: Wikipédia)

A mai napon több program közül is választhatnak az érdeklődők, melyet a költő tiszteletére rendeztek.

8.20 - 10 óráig Szent Benedek Gimnázium műsora

10-11 óráig Lánc, lánc eszterlánc címmel táncos lábú mesék, játékok a Padkaporos Táncegyüttes részvételével. Résztvevők: Kátai Tibor és óvodás csoportja, valamint Manninger Lencsi és kisiskolás csoportja. Énekel: Manninger Lencsi. Mesél és muzsikál: Gulyás László.

11-12 óráig: Constantinum Intézmény műsora

14-15 óráig: Egyéni jelentkezők olvasnak.

15-17:45 óráig Nyugdíjas Klubok máűsora

17.45 órakor Wass Albert dombormű koszorúzása a könyvtár udvarán.

18 órától A Széljáró Balladás együttes koncertje

19 órától Kiss Ákos Jenő, Wass Albert: Üzenet haza című versét mondja el.

A programok helyszíne: Petőfi Sándor Városi Könyvtár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.