Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 24. 12:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Tetűgyorsan szaporodnak

Tetűgyorsan szaporodnak

Nincs mire várni, minden nap késedelem újabb kolóniák kialakulásához vezet. De ne mérgelődjön, aki a sikeres rovarirtást követően néhány napon belül újabb tetvesedést észlel.

A rovarölő szereket mostanság inkább a tetvek ellen használom: megtaláltam őket a hibiszkuszon, spenóton, takarmányrépán, rózsán, a szilvafák legfiatalabb hajtásain is.

Nincs mire várni, minden nap késedelem újabb kolóniák kialakulásához vezet. De ne mérgelődjön, aki a sikeres rovarirtást követően néhány napon belül újabb tetvesedést észlel: még repülnek a szárnyas anyák, ezek újabb családokat alapítanak, s akár egy héten belül megint eltetvesedik a növényünk. Nagyjából egy hónapig mehet a küzdelem, aztán már a szárnyas anyák eltűnnek, így egy-egy tetűkolónia kialakulása is könnyebben megakadályozható.

A tetvek ellen azért kell mindenképpen védekezni, mert veszélyes vírusokat, fitoplazmákat terjeszthetnek, melyek akár a több évtizedes fákat, szőlőket is elpusztíthatják. Egy 15 éves szilvafánkat kell kivágnom, mert három éve a nagy tetűinvázió idején sharka-vírussal fertőződött, ami kiirthatatlan kórság, s mostanra gyengült meg annyira, hogy vázágainak többsége leszáradt. S ha már permetezünk, ne feledkezzünk meg a lisztharmatról, a varrasodás ellen használható szerekről sem. Az almafák – főként a jonatán – érzékeny a lisztharmatra, ami most is károsít. Hasonló a helyzet a virágzás előtt álló szőlővel: bár még nagy betegségek nem alakultak ki, a virágzás előtt álló, 30-60 centis hajtásokat növesztő szőlőkben érdemes megelőzni a bajt. A kicsi eső, a hajnalonkénti pára, harmat társul a 20-26 fokos napközbeni meleggel – bár évekig arról írt a szaksajtó, hogy a lisztharmat inkább a szárazabb meleget kedveli, e vélekedést az utóbbi évek tapasztalata megcáfolta. A peronoszpóra terjedése is most várható. A szőlészek, gyümölcstermesztők egyébként azért fohászkodnak, hogy ne jöjjön túl nagy szélvihar, mivel a vesszők még igen gyengék, a termesztő rendszer drótjaihoz csapódva könnyen sérülnek, törnek. Ezek a sebek mind fertőzésforrások.

Kellene két hét nagyobb szelek nélküli időszak, addigra a vesszők akkorák lesznek, hogy a drótok közé szorítva, hozzájuk kötözve már nem okozhat nagy kárt bennük egy-egy szeles időszak sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.