Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. December 22. 12:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Százezer ember "genetikai térképét" készítik el Nagy-Britanniában

Százezer ember

Százezer ember teljes "genetikai térképét" készítik el a következő három évben a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezdeményezésére, a program a daganatképződés és a ritka genetikai kórképek mechanizmusának jobb megismerését, valamint új diagnosztikai tesztek és gyógyszerek kifejlesztését célozza.

A projekt keretében Nagy-Britanniában 11 genomikai orvosi központot hoznak létre - olvasható a BBC News hírei között.
A rákos megbetegedések esetében a legfőbb feladat olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek a daganatképződést megindító génmutációt veszik célba. Korábbi DNS-vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy mennyire különbözőek lehetnek a tumorok. Így például a mellrák esetében nem egyetlen kórképről van szó, hanem legalább tíz különböző betegségről, amelyek mindegyikét más és más génmutáció vált ki, mások a túlélési esélyek, s más terápiát igényelnek. A genetikai kutatásoknak köszönhetően fejlesztették ki a Herceptin nevű készítményt, amelyet célzottan adnak egy bizonyos génmutáció okozta emlődaganatféleségnél.
A programba tizenötezer olyan családot is bevonnak, amelyekben ritka genetikai betegségek fordultak elő. Egyes ilyen kórképekben ugyan kevés beteg szenved, ám összességükben a lakosság jelentős részét érintik.
A százezer betegről nyert genetikai információt elérhetővé teszik a gyógyszergyártó cégek és a kutatók számára, hogy kifejleszthessék a 21. század készítményeit.
"Az eddig rejtett genetikai titkokra derítünk fényt, a kutatások pedig az egész emberiség javát szolgálják" - hangsúlyozta a projekt kapcsán az NHS orvosigazgatója, Bruce Keogh professzor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.