Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 17. 13:17, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne adjunk még esélyt se a bűnözésre!

Ne adjunk még esélyt se a bűnözésre!

A bűnmegelőzés helyzete településeinken és a tanyákon címmel tartottak konferenciát ma (február 17-én) a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A bűnmegelőzés helyzete településeinken és a tanyákon címmel tartottak konferenciát ma (február 17-én) a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Az eseményt Balla László alpolgármester úr nyitotta meg ünnepélyes köszöntő beszédével. Üdvözölte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd röviden felvázolta a bűnmegelőzés, bűnüldözés fontosságát, és szerepét életünkben.


Ezt követően Kovács Gizella rendőr őrnagy vette át a szót és ismertette a bűnmegelőzés alapvető pilléreit. Megtudtuk, hogy 16 éve dolgozik a bűnmegelőzésben, így kellő tapasztalattal rendelkezik a témával kapcsolatban.
Helyzetünk felvázolása után – mely szerint megyénkben sokkal népesebb a külterület, mint máshol és valódi Hungaricumnak számít a több 100 éves hagyományú tanyavilágával – beszélt arról, hogy a közbiztonság javítása mellett egy új bűnmegelőzési ág megjelenése segít bennünket a bűncselekmények megakadályozásában.

Köztudott, hogy tanyavilágunk a 2. világháború előtt épült, vert falú, régi nyílászárókkal ellátott épületekből áll zömében. Természetesen nem csak lakóépületként funkcionáló házak találhatók tanyavilágunkban, hanem turisztikai szerepet betöltő, illetve hobbi jellegű ingatlanok is, melyeknek a védelme különösen nagy figyelmet igényel, hiszen időszakonként lakatlanok. Emellett még fontos hátránya a tanyavilágnak az épületek szórványos elhelyezkedése, ami annyit jelent, hogy a szomszédok egymástól annyira távol vannak, hogy sem a segítségkérés, sem a másik ház szemmel tartása szinte lehetetlen. Főleg idős személyeknél jelent ez problémát, hiszen ők még a telefont sem tudják kezelni. 2004-ben indult ugyan egy tanyavédelmi program, melyben mobiltelefonokat kaptak a külterületen élők, és a készüléket igénylők. A felügyeletet 1 fő koordinátor látta el. Ez azonban pár év múlva megszűnt.

A őrnagy asszony a külterületi ingatlanok védelmében kiemelte a Polgárőrséget, a Mezőőri szolgálatot, Tanyagondnoki szolgálatot, melyek a Rendőrség legfőbb segítő erői a bűncselekmények megelőzésében illetve a már megtörtént bűncselekmény felderítésében. Megtudhattuk, hogy 2014-ben 748 külterületen élő személyt tudott megkeresni a rendőrség, hogy szórólapot adhasson át a bűnmegelőzéssel kapcsolatban, illetőleg átadhassa a területileg illetékes mezőőr telefonszámát, hogy bármikor segítséget tudjanak kérni.

Építészeti bűnmegelőzés
1. Gondozzuk környezetünk

Kovács Gizella rendőr őrnagy konkrét javaslatokkal is alátámasztotta a bűnmegelőzésről szóló beszédét és ismertette az építészeti bűnmegelőzés jelentőségét. Rávilágított arra, hogy amennyiben egy építményt elhanyagolunk és mondjuk egy törött ablaküveget nem vagyunk hajlandóak megjavítani/kicserélni, akkor elindul az objektum eróziója. Konkrét példaként említette a Fürdőszállót és a Laktanya épületét. Egy ártatlannak tűnő falfirkából indult, aztán a 1-2 ablak betörése után következett a többi is. Valóságos célpontjává vált a bűnözőknek mindkét épület, hiszen a gazdátlanság látszatát keltve úgy gondolták, hogy büntetlenül lehet rongálni, illetőleg eltulajdonítani az épületből/ről bármit.

2. Láthatóság
A láthatóság nagyon fontos a bűnmegelőzés szempontjából. Nem biztos, hogy a szomszéd leskelődésére hivatkozva 2 méter magas betonfalat emelve megakadályozzuk a betörő behatolását. Rabok körében végzett felmérés mutatja, hogy nem okoz gondot a magas fal, mert átugorja, vagy az egyik bakot tart és a másik átlendül rajta.
A legjobb, ha rácsos kerítéssel védjük otthonunkat. Ezenkívül tanácsos 90 cm-nél magasabbra nem szabad engedni, hogy a sövény felfusson, illetőleg a sövény helyett szúrós bokrok és növények ültetése tanácsolt. Ehhez kapcsolódóan ajánlatos a fákat úgy visszametszeni, hogy 180 cm-nél jobban ne lógjon le a lomb.

3. Világítás
Az éjszakai világítás nagyon fontos. Ásotthalmon és Mórahalmon például pályázat útján napenergiával tudták biztosítani az éjszakai világítást külterületen.

4. Elhatárolt területek
Nagyon jó taktikának bizonyul és egyre divatosabb, hogy egy ösvény vezet a lakóépülethez, amely betonozott vagy zúzott kővel felszórt, ezáltal elkülönül a füves, nem életvitelszerűen használt résztől, ezáltal a behatoló azonnal kiszúrható a járókelők részéről is. Ehhez kapcsolódik az is, hogy egy irányból lehessen megközelíteni az ingatlant, ne legyen hátsó kijárat, mint menekülési útvonal.

5. Védelmi eszközök
Mozgásérzékelő lámpa, kamera, riasztórendszer, kutya és egyéb jelzőállat (pl. liba, gyöngytyúk), mely azonnal érzékeli az idegent.

Az őrnagy asszony előadását követően Marcényi Csaba, a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület vezetője ismertette a polgárőrség szerepét a vagyonvédelemben és a bűnmegelőzésben. Végül Csáki Zsolt a mezőőri szolgálat vezetője ismertette szerepüket a tanyavilágon élő emberek védelmében és a bűnözés visszaszorításában.

Megtudhattuk, hogy külterületen 4700 bejelentett lakos és 2000-2100 lakóingatlan szerepel nyilvántartásukban. A külterületi tanyavilág két részre osztható, északi részre (kb. 5400 hektár), ahol jobbára a termény és fa lopások a gyakoriak, illetve a déli rész (kb. 4800 hektár), ahol a vagyon elleni bűncselekmények száma magasabb.

A mezőőri szolgálat vezetője kihangsúlyozta a lakosság szerepének fontosságát a bűncselekmények megelőzésében. Hiszen a külterületen élő emberek jobban ismerik egymást, mint a városlakók, tudják ki milyen autóval közlekedik és azonnal „kiszúrják” az idegeneket és felderítő szándékkal közlekedőket. Nagyon fontos, hogy ha gyanús dolgokat tapasztalnak, azonnal jegyezzék fel az autó rendszámát, színét, illetőleg az időpontot, hogy mikor látták. Nagy segítséget jelent ez egy-egy bűncselekmény felderítésekor. A legfontosabb azonban mindenképpen az, hogy zárják a kapukat, ajtókat. Sajnos az a tapasztalat, hogy éjjeli őrjáratuk alkalmával a mezőőrök látnak külterületen tárva-nyitva kertajtókat és lakóház ajtókat is.
Ezenkívül jó ha megfogadjuk azt a tanácsot, hogy idegent ne engedjünk be otthonunkba. Főleg a vasat, vashulladékot gyűjtőktől óvakodjunk és azoktól az idegenektől, akik nem egyedül jönnek.

A legfontosabb azonban, hogy figyeljünk egymásra és bármi különleges, furcsa dolgot tapasztalunk lakókörnyezetünkben, idegen autókat, idegen személyeket látunk AZONNAL jelezzük a tanyagondnoknak, mezőőrnek, polgárőrnek, rendőrségnek, ne késlekedjünk egy napot sem!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.