Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 17. 09:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Készül a Széljáró Balladás második lemeze

Készül a Széljáró Balladás második lemeze

Második hanglemezének felvételeit kezdte meg nemrég a Széljáró Balladás Együttes.

Második hanglemezének felvételeit kezdte meg nemrég a Széljáró Balladás Együttes. A kiskunfélegyházi zenekar az első, 2011. év elején megjelent „Duhaj gyerek vagyok” című albumán a Dél-alföldi betyárvilág emlékét idézte fel régi betyárballadákkal.

Terveik szerint a második lemezük is – hasonlóan az elsőhöz – tartalmaz majd irodalmi elemeket, a dalok közé pedig olyan, Sövény Tibor által gyűjtött rövid archív felvételeket illesztenek majd, amelyeken idős pásztoremberekkel készült interjú részletek hallhatók, akik mesélnek az egykori és mai világ pásztoréletéről az ők sajátos nyelvezetükkel, világszemléletükkel fűszerezve.
A Széljáró Balladás zenéje ezúttal is a népi hagyományokat követi, átdolgozott tradicionális dalaik most a betyárvilágot követő időszakot, a pásztorélet világát, a pusztai emberek gondolkodás módját tükrözik.
Első lemezfelvételük óta több változás állt be a zenekar életében. A zenészek létszáma négyről hat főre emelkedett, ennek köszönhető, hogy dúsabb hangzású hangszereléssel kezdhették meg a felvételeket. Hangszereik sorában új a különbféle ritmus hangszerek és a tekerőlant, amely jellegzetes népi hangszerként volt jelen elődeink közösségi életében.
A stúdiófelvétel költségét helyi támogatók és a makói rajongóik felajánlásából tudták biztosítani. Reményeik szerint október körül jelenik meg a hanglemez. Kiadásához, sokszorosításához azonban még támogatókat keresnek.
A zenekar tagjai: Pázmándi Judit – ének, hegedű. Sövény Tibor – próza, ének, akusztikus gitár. Nagyapáti Anita – akusztikus basszusgitár, ének. Molnár István – cajon, darbuka, udu, doromb. Hegyi Bence – dobok, percussions. Vas László – ének, akusztikus gitárok, hosszúfurulya, tekerőlant.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.