Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 22. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Húsz százalékos növekedés várható idén a lakáspiacon

Húsz százalékos növekedés várható idén a lakáspiacon

Az előzetes adatok szerint húsz százalékos növekedés várható idén a lakáspiacon. Öt éve most először bővült a kereslet, kis mértékben az árak is emelkedtek. A jövő év júliusától igényelhető otthonteremtési támogatás bővítése tovább élénkítheti a piacot.

Idén nagyjából 105 ezer lakás cserél gazdát, ez majdnem húsz százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. 2009 óta ez az első év, amikor bővült a kereslet a lakáspiacon, mondta a Krónikának az Otthon Centrum vezető elemzője. Déry Attila hozzátette: a növekedés alapvetően a használt lakásokra jellemző, az új építésű lakáspiac fellendülése még várat magára. Az elemző úgy véli, a mostani 15-20 százalékos növekedés 2015-ben is folytatódhat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a válság előtti szinttől még kicsit messze vagyunk. Még három-négy évre van szükség ahhoz, hogy a válság előtti árszintet elérjük, s a forgalom is megduplázódjon, vagy visszajusson a válság előtti szintre.

Kismértékben már az árak is növekedtek, bár ez egyelőre csak Budapesten és a nagyobb városokban jellemző. A lakáspiac élénkülését jövőre az otthonteremtési támogatás bővítése is segíti. A kormány tervei szerint júliustól ezt az egy gyermekes családok és azok is igényelhetik, akik vállalják, hogy négy éven belül lesz gyermekük. A legalább félmillió forintos vissza nem térítendő támogatás használt lakásra, illetve felújításra is felhasználható.

Novák Katalin családügyért felelős államtitkár korábban azt mondta, cél, hogy a lakhatási problémák ne akadályozzák a vágyott gyermekek megszületését. A családok otthonteremtési kedvezményének alapelve, hogy több gyermek után több támogatás jár, illetve figyelembe veszik az energiatakarékossági szempontokat is, magyarázta az államtitkár.

A kibővített otthonteremtési kedvezmény a kormány számításai szerint évente 12 ezer családot segít majd. A költségvetésben erre mintegy 10 milliárd forintot szánnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.