Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. November 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Halottak napja - A sírmegváltás szabályai

Halottak napja - A sírmegváltás szabályai

Egyszeri sírhelymegváltással nem szerezhető meg a terület tulajdonjoga, csak meghatározott időre szóló rendelkezési jog- hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Halottak napja közeledtével. Hozzátették: a használati idő nem lehet kevesebb, mint a koporsós temetés napjától számított huszonöt év, sírbolt (kripta) esetén hatvan év, urnafülke és urnasírhely esetén tíz év, urnasírbolt esetén húsz év.

A temetőfenntartó feladata, hogy karbantartsa a temető használatához szükséges építményeket, közműveket, utakat, egyéb létesítményeket, valamint a zöldfelületeket, szükség szerinti felújítsa és gondozza azokat, elszállítsa a hulladékot és biztosítsa a vizet - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ha valakinek a temető fenntartásával, üzemeltetésével vagy a hamvasztóüzemi tevékenységgel kapcsolatban észrevétele van, az az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (vagy fővárosi kerületi) hivatalához fordulhat.

A sírhelymegváltással nem szerezhető meg a terület tulajdonjoga, csak meghatározott időre szóló rendelkezési jog. A használati idő nem lehet kevesebb, mint a koporsós temetés napjától számított huszonöt év, sírbolt (kripta) esetén hatvan év, urnafülke és urnasírhely esetén tíz év, urnasírbolt esetén húsz év - olvasható a közleményben.

Hozzátették: önkormányzati rendelet vagy temetőszabályzat hosszabb időtartamot is meghatározhat, és van lehetőség a lejárat után meghosszabbításra, újraváltásra. Mind a megváltás, mind az újraváltás a temető tulajdonosánál kezdeményezhető.

Kifejtették: a sírjellel (síremlék és tartozékai, emlékoszlop) az rendelkezik, aki a temetési hellyel. Ha valaki nem váltja meg újra a sírhelyet, és a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, hat hónap elteltével a temető tulajdonosa értékesítheti a sírjelet. Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos köteles kártalanítani azt, aki a sírhelyet megváltotta.

A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető tulajdonosa vagy üzemeltetője gondoskodik. Ha a sírhelyet nem váltják meg újra, akkor az ott eltemetett holttestet vagy urnát a kiürítésre megjelölt időpont után hat hónappal közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.

A temető tulajdonosa - köztemető esetében az önkormányzat - állapítja meg a temetési hely és az újraváltás díját, a temetői létesítmények, szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat, valamint a temetőbe behajtás díját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.