Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 20. 19:40, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Hajókatasztrófa - Az Európai Bizottság tízpontos cselekvési tervet javasol

Hajókatasztrófa - Az Európai Bizottság tízpontos cselekvési tervet javasol

Tíz pontból álló "azonnali cselekvési" tervet készített az Európai Bizottság a Földközi-tengeren kialakult migrációs válsághelyzet kezelésére - jelentette be hétfőn Dimitrisz Avramopulosz, a brüsszeli testület belügyi biztosa az EU kül- és belügyminisztereinek együttes ülését követően.

A terv első pontja, hogy meg kell erősíteni a jelenleg folyó műveleteket a Földközi-tengeren, a Tritont és a Poseidont. Avramopulosz konkrét léptéket, megduplázást nem említett, csak arról beszélt, hogy az uniós határőrizeti ügynökséget, a Frontexet meg kell erősíteni és "bőkezűbben" kell finanszírozni. A terv a műveletek anyagi lehetőségének és eszköztárának megerősítése mellett azok területi hatályát is kiterjesztené.
Emellett az akcióterv az embercsempészek hajóinak elkobzását és megsemmisítését javasolja, a Frontex, az uniós bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervek együttműködését segítő Europol és Eurojust, valamint az uniós menekültügyi ügynökség (EASO) rendszeres szoros együttműködését szorgalmazza a bűnözök módszereinek és erőforrásainak feltérképezésére.
Az intézkedések között az is szerepel, hogy az EASO munkatársai kitelepülnének a leginkább érintett Olaszországba és Görögországba, hogy segítsék a menedékkérelmek feldolgozását, miközben a tagállamok vállalják, hogy minden migránstól ujjlenyomatot vesznek, s megfontolják sürgősségi letelepítési mechanizmusok alkalmazását.
Az akcióterv uniós szintű befogadási, letelepítési mechanizmus kipróbálását is javasolja, emellett új visszafordítási program kidolgozását is kívánatosnak tartja annak érdekében, hogy azokat, akik szabálytalanul, jogellenesen akarnak belépni az unióba, mihamarabb vissza lehessen küldeni hazájukba.
Az intézkedési terv ezen túlmenően az emberáradat megfékezése érdekében szorosabb együttműködést szorgalmaz Líbia szomszédaival, miután az észak-afrikai ország nem képes ellenőrizni területét és határait.
Az azonnal végrehajtható intézkedések között az is szerepel, hogy az uniós tagállamok küldjenek bevándorlási kapcsolattartó tisztviselőket a legfontosabb unión kívüli országokba a migrációs áramlás felmérésére és az uniós kirendeltségek megerősítésére.
"Európa ma a politikai akarat, az elszántság, az egység és a szolidaritás üzenetét küldi" - húzta alá Dimitrisz Avramopulosz.
Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy gyorsan és egységesen kell cselekedni.
"A földközi-tengeri tragédia drámai ébresztő minden európai számára" - hangsúlyozta a korábbi olasz külügyminiszter, aki szerint nem szabad félni megmutatni, hogy meddig terjed az uniós intézmények cselekvőképessége.
"Bízom abban, hogy ez fordulópontot jelenthet az európai köztudatban, hogy nem térhetünk vissza a tettek nélküli ígéretekhez" - húzta alá Federica Mogherini.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.