Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 06. 17:00, hétfő | Bulvár
Forrás: HVG

Egyénre szabott kalkulátor: megmutatja, mennyit ehetünk egy nap

Egyénre szabott kalkulátor: megmutatja, mennyit ehetünk egy nap

Az általánosságban megadott kalóriaértékek nem veszik figyelembe az ember élethelyzetét és életmódját.

Az általánosságban megadott kalóriaértékek nem veszik figyelmbe az ember élethelyzetét és életmódját. Most megtaláltuk azt a kalkulátort, ami pontosan kiszámolja, hogy nem, kor, magasság és akitvitás alapján mennyi kalóriát szabadna fogyasztani a testsúlyvesztéshez, -tartáshoz, avagy -gyarapodáshoz.

Volt a BMI, de most itt a BMR. Az első a testtömegindex, ami azt mutatja, hogy adott magasság és testsúly mellett jók vagyunk-e, azaz normális súlyuak vagyunk, túlsúlyosak, vagy túl vékonyak. A francia divathéten például már bizonyos határértékhez kötik a modellek foglalkoztatását, a normál érték 18.5 és 24.9 közé esik. De ez az index is csalóka, egyáltalán nem veszi figyelembe a kort vagy az életmódot. A Buzzfeeden találtunk viszont egy cikket, mely forradalmasíhattja a testtudatunkat.

Először ist azt kell kiszámolni, hogy mennyi a BMR-ünk, azaz a basal metabolic rate, azaz az általános metabolikus értékünk. Ez egy kalóriamennyiséget mutat, ami teljesen nyugalmi állapotban szükséges ahhoz, hogy túléljünk és működjön a szervezetünk. Tehát fekvő pozícióban, evés után 12 órával a megfelelő testmagasság, súly és kor megadásával kapjuk meg, például ezen a BMR-számlálón (amerikai és európai metrikus rendszerben egyaránt kalkulál). A kiszámolási módja pedig a következő férfiak részére:

BMR = 10 x súly(kg) + 6.25 x magasság (cm) - 5 x kor(év) + 5

illetve nők részére:

BMR = 10 x súly(kg) + 6.25 x magasság (cm) - 5 x kor(év) - 161

Ennyi kalóriára van tehát szükségünk a létezéshez, ami azonban csak a vegetálást jelenti, anélkül, hogy megmozdultunk volna.

Innen lehet továbblépni, és a napi aktivitás mellett kiszámítani, hogy mennyi kalóriát égetünk a napi teendőinkkel, amit aztán pótolni kell. Aki alig mozog, természetesen a BMR-nél sokkal többet nem fogyaszthat, aki viszont már heti háromszor sportol, megszorozhatja az értéket. Így jön ki a TEE, azaz a Total Energy Expenditure, azaz az Összes energiafelhasználási értékünk, amire ugyancsak kitaláltak egy jó kis online kalkulátort, ám önállóan is kiszámolható.

Ha alig, vagy egyáltalán nincs aktivitás = BMR x 1.2
Kis aktivitás mellett (heti 1-3 alkalommal lájtosan sportolunk) = BMR x 1.375
Enyhén aktív életmód (3–5 alkalmas enyhe mozgás) = BMR x 1.55
Nagyon aktív életmód (intenzív edzés heti 6-7 alkalommal) = BMR x 1.725
Extra aktív (nagyon intenzív edzés és fizikai munka) ) = BMR x 1.9

Ha kijött a megfelelő érték, akkor sincs még vége a játéknak. Ez az érték az, amit a jelenlegi élethelyzetünkben el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a jelenlegti testsúlyunkat tartsuk. Azonban általában más a célja annak, aki kalóriákat kezd számlálni, vagy fogyni, vagy hízni akar. Mindkettőnél fontos lenne, hogy ezt egészséges módon tegye, tehát ne lépje túl a heti 0,5-1 kilogrammos gyarapodást, vagy csökkenést.

Ehhez pedig csodálatos segítség ez a kalkulátor: http://www.calculator.net/calorie-calculator.html?ctype=metric&cage=36&csex=f&cheightfeet=5&cheightinch=10&cpound=160&cheightmeter=168&ckg=60&cactivity=1.375&printit=0&x=35&y=11, ugyanis öt számot ad ki a végére: a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha heti kb. 1 kilogrammot fogynánk, a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha heti kb. fél kilogrammot fogynánk, a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha tökéletesnek látjuk magunkat, a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha heti kb. fél kilogrammot híznánk és végül a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha kb. egy kilogarmmot híznánk.

Tádám! Ám még ebbe is bele lehet kötni! A kalóriák között ugyanis nem tesz különbséget, az, hogy a napi 1800 kalóriát tocsogós sült krumpliból avagy salátából és sovány húsból nyerjük-e nem mindegy, főleg, ha nem csak a testsúlyunkat, de az egészségünket is kontroll alatt szeretnénk tartani. Ehhez viszont már érdemes egy dietetikus segítségét kikérni, vagy legalábbis okos oldalakon utánaolvasni, hogy mi az, ami nagyon káros a szervezetre (sült krumpli) és az, amivel jót teszünk neki (saláta és sovány hús).

A BMR értéke sem tud teljesen egyénre szabott lenni, valakinél valamiért – genetikailag pl. – gyorsabb a metabolizmusa, illetve van, akinek az akitvitáson kívül más tényezők is befolyásolják az emésztését: lelki problémák, alváshiány stb. Ezeket természetesen nem veszi számításba a kalkulátor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.