Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 19. 16:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Drogprevenciós előadás a Constantinumban

Drogprevenciós előadás a Constantinumban

“Tisztán, szertelenül” címmel immáron második alkalommal került megrendezésre ma (február 19-én) drogprevenciós előadás a Constantinum Intézmény Sportcsarnokában.

“Tisztán, szertelenül” címmel immáron második alkalommal került megrendezésre ma (február 19-én) drogprevenciós előadás a Constantinum Intézmény Sportcsarnokában.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a program a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett KAB-ME-14-A számú nyertes pályázat keretében valósult meg.
A pályázat célja univerzális, hiszen prevenciós programok támogatására épül, illeszkedve a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013–2020 „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen”című dokumentumhoz.

A mai előadást, csakúgy mint az előző alkalommal szintén Gönczi Gábor drogprevenciós munkatárs tartotta. Témája ezúttal sem kizárólag a drog és drogfogyasztás témakörére szorítkozott. Megtudhattuk, hogy a drog problémák egy átfogóbb csoport részeként vannak jelen mindennapi életünkben. Ez pedig a szenvedélybetegség. Ez a betegség pedig nem csak a drogok, hanem más élvezeti szerek – például alkohol - rendszeres használatából alakul ki.

Az előadótól megtudhattuk, hogy Magyarországon 1 millió alkoholista él, tehát kb. minden 10. ember alkoholfüggő. Ez döbbenetes adat! Mindezt a tényt tetézi, hogy benne vagyunk az első három helyezettben, ha világviszonylatban tekintünk az alkoholizmusra. A drogfogyasztás, csakúgy mint az alkoholizmus pszichés betegség. Akik függővé válnak, nem akarnak sem drogfüggők, sem alkoholisták lenni, de nem is tesznek ellene semmit sem, hogy ne váljanak azzá. Tulajdonképpen csak jól akarják érezni magukat, de a következményekkel nem számolnak.

Az előadás kulcsfontosságú mondatát így fogalmazta meg Gönczi Gábor:
„Ha gátlásoldó szert használunk, akkor mi gátol meg minket a további fogyasztásban?”

A szerek használatában tulajdonképpen gyors megoldást keres mindenki a problémáira. Hiszen a bódult állapotban boldog az ember, nincs semmi gondja. Azonban ha jobban körbejárjuk a kérdést, rájövünk, hogy a gondok tulajdonképpen nem oldódnak meg a bódító szerek hatására sem. Pusztán ideiglenes kibúvót találunk alóluk. Ha pedig nem tanuljuk meg a problémákat kezelni és megoldani, így személyiségünk nem tud tovább fejlődni. Tehát megrekedünk a függőségben.

Az előadás második felében a függőséghez való hozzáállás fontosságát emelte ki Gönczi Gábor. Fontos pont ez a drog- és alkoholproblémák kezelésében, hiszen amíg nem valljuk be önmagunknak, hogy szenvedélybetegek vagyunk, addig a gyógyulás útján sem tudunk elindulni, nem tudjuk megtenni a megfelelő lépéseket a leszokáshoz vezető úton.
Az alkoholizmus példáján keresztül jól láthatóan érzékelhető a függők hozzáállása betegségükhöz.

Az alkoholizmusnak is több válfaja van, például a „szintivó” minden nap iszik, de soha nem részeg. A „periodikus ivók” nem minden nap isznak, hanem periodikusan (pl.: minden hétvégén, vagy 3 napig egyfolytában, utána 2 hétig nem). Az előbbiek azzal védekeznek, hogy „hiszen én sosem vagyok részeg, így nem vagyok alkoholista”, az utóbbiak pedig azzal, hogy „én csak alkalmanként iszom, nem minden nap, tehát nem vagyok függő”.

A saját példáin és más érdekes történeteken jól szemléltette az előadó a szenvedélybetegség lassú kialakulását, a kialakuláshoz vezető utat és azokat a pontokat, ahol már felismerhető a kialakuló betegség. Ezáltal a hallgatóság felkészülten fog bizonyos helyzetekben reagálni majd, ha gátlásaik, feszültségük, vagy rosszkedvük oldására bódító szerekkel kínálják őket, esetleg megfordul a fejükben, hogy használják-e vagy sem. Birtokukban lesz az a tudás, mellyel nagyobb eséllyel tudják visszautasítani a drogokat és más bódító szereket. Más szemszögből fogják az alkohol fogyasztását is látni, mint amikor még nem hallottak semmit sem a túlzásba vitt fogyasztás veszélyeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit