Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 05. 20:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Döntöttek a város költségvetésének ügyében

Döntöttek a város költségvetésének ügyében

Ma (február 5-én) testületi ülés zajlott 16 órától a Polgármesteri Hivatalban. Többek között a napirendi pontok között szerepelt a város 2015. évi költségvetése is.

Ma (február 5-én) testületi ülés zajlott 16 órától a Polgármesteri Hivatalban. Többek között a napirendi pontok között szerepelt a város 2015. évi költségvetése is.

Ezenkívül döntés született a Roma nemzetiségi Önkormányzat és Kiskunfélegyháza város Önkormányzatának együttműködéséről, a papírmentes kommunikációról, a lakásépítés és lakásvásárlási támogatással kapcsolatosan, illetve a Mezőgazdasági Bolt és Bercsényi út közötti kerékpárút megépítéséről is.

A napirendi pontok szavazásra bocsátása előtt Csányi József polgármester úr bemutatta a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet új vezetőjét Szatmári Andrea személyében, aki 5 évre foglalja el pozícióját.

Ezt követően szavazásra bocsátotta a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kérését, mely szerint 1 plusz fő munkaerőre tartana igényt, valamint a Múzeum létszámfejlesztésként szintén 1 plusz főre tart igényt, illetve a Polgármesteri Hivatal munkaerő állománya is 2 teljes munkaidejű köztisztviselővel bővülne. A képviselőtestület 11 igen, 1 nem és 1 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

A következő napirendi pontban tárgyalt Mezőgazdasági Bolt és a Bercsényi út közötti kerékpárút megépítésével kapcsolatosan szólalt fel Dongó József képviselő úr. Felmerült benne az a kérdés, hogy milyen műszaki kivitelezési csökkenéssel fog járni a kevesebb pályázati pénz elnyerése esetén a kerékpárút megépítése. Hiszen korábban jóval nagyobb pénzösszegre írtunk pályázatot az üggyel kapcsolatban. Kérdésére azonnal választ kapott Hartyányi Gyula úrtól, aki közölte, hogy nyilván elkerülte a képviselő úr figyelmét, hogy ugyanannyi pénz szerepel a pályázatban, mint korábban, tehát a technikai megvalósítás nem szenved csorbát a pénz hiányában.

A 2015. évi költségvetéssel kapcsolatban többen felszólaltak és elmondták véleményüket, javaslataikat.

Horváth Tamás képviselő úr kifejezte, hogy nem ért egyet a VSZKSZ költségvetésének megnyirbálásával és a szociális juttatások csökkentésével. Számára ez elfogadhatatlan, mert személy szerint ő nem tudja támogatni azt, hogy a rászorulóknak egyre kevesebb forrás jut évről-évre. Javasolta, hogy a szociális juttatások ne csökkenjenek a 2014. évhez képest. A hátrányos helyzetű gyermekeknek plusz 2 millió forintot, a nagycsaládosoknak plusz 2,4 millió forintot, a kedvezményes belépőjegyekre plusz 500.000 forintot, gyógyszertámogatásra plusz 3 millió forintot, lakástámogatásra plusz 10 millió forintot és élelmiszer utalványokra plusz 2,6 millió forintot javasolt.

Kollár László képviselő úr felszólalásában affelől érdeklőtt, hogyan zajlott az egyeztetés a költségvetési tervezettel kapcsolatosan. Hiszen valószínűsíthető, hogy eltérő volt az előző ciklushoz képest.

Kapus Krisztián képviselő úr a költségvetési tervezettel kapcsolatban megjegyezte, hogy többségében jónak tartja. Megállapította azt is, hogy több száz millió van elköltve arra, amire eddig nem költött a város. "Önök igértek valamit, de ez a költségvetésen nem látszik." - hangzott el felszólalásában. A képviselő úr hiányolta az összehasonlító elemzést a régi költségvetések tükrében. Kérdései sorában szerepeltek, hogy mit jelent a 40 millió forint a Városháza épületének karbantartására, a 10 millió forint informatikai fejlesztésre, a 3 millió forint bútorok beszerzésére, valamint a 7 millió forint autó vásárlásra. Véleménye szerint inkább a könyvtárnak, művelődési háznak kellene autót vásárolni, nem a Polgármesteri Hivatalnak. Véleménye szerint mindezek a kiadások a civil szervezetektől veszik el a támogatás lehetőségét.

Csányi József polgármester úr válaszolt minden felmerülő kérdésre. A Városháza karbantartására szükség van, mert évek óta beázik a tető, bármikor leszakadhat. Ennek felújítása nem kevés pénz. A hivatali informatikai rendszer siralmas. Közel 70%-án illegális szoftver van, amit nem kell magyarázni senkinek, hogy milyen veszélyekkel jár. A bútor beruházás is indokolt, ennek okán javasolta Kapus Krisztián képviselő úrnak, hogy nézzen szét milyen bútorokon dolgoznak a hivatali alkalmazottak.

Felmerült a Félegyházi Közlöny újság működtetésének keretösszege is, melyet meglehetősen sokallt Kapus Krisztián képviselő úr. Erre a kérdésre Csányi József polgármester úr azt válaszolta, hogy az újság munkatársai a testületi ülésekről videofelvételt is fognak készíteni a jövőben, melyet online oldalukon bárki megtekinthet. Illetőleg beszélt a tavaly szeptemberében zajlott etikátlan lapkiadásról is, melyben a Félegyházi Közlöny nevét sárba tiporták. Több hirdető is jelezte, hogy nem jelent meg hirdetése, illetőleg nem ott jelent meg, ahol kérte, ebből kifolyólag a lap elveszítette a hirdetők és az olvasók bizalmát is. Ez jelentős presztízsveszteséggel járt, melyet csak hosszadalmas és kemény munkával szerezhetnek vissza.

Balla László alpolgármester úr felszólalásában elmondta, hogy az Érdekegyeztető Tanács egyhangúlag elfogadta és támogatta a költségvetés előterjesztését. 10 éve nem volt példa ilyen egyöntetű véleményre az Érdekegyeztető Tanács részéről, pedig elég nagy létszámot képviselnek. Ebből is látszik, hogy bizakodóak.

Folyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.