Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 25. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Biztonságos vezetés - első látásra

Biztonságos vezetés - első látásra

Kutatások alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton.

Kutatások alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton.

A vezetés és a látás kapcsán két alapvető helyzetre kell felkészülnünk. Az esőben, szürkületkor és éjszaka jellemző csökkent látási viszonyokra, valamint a szem fáradtságára, amely egészségi és lelkiállapotunktól függően a nap bármely szakában bekövetkezhet.

Tartsuk karban szemizmainkat
Nem is gondolnánk, de a vezetők kritikus döntéseinek 90 százaléka a látáson alapul. A szemizmok jó egyensúlya azt jelenti, hogy két szemünkkel könnyedén tudunk egyidejűleg egy adott tárgyra fókuszálni. Bár a vezetők kényelmes feltételek közt általában kompenzálni tudják, ha az izmok nincsenek összhangban, a szükséges erőfeszítések végül fáradtsághoz vezetnek.
Ezt tegyük: Ha szemüveget írnak fel a vezetéshez, mindenképpen hordjuk. Ha nem megfelelő a mélységérzékelésünk, óvatosan előzzünk.

Tekintsünk a fényszóró „mögé”
Biztonságos éjszakai vezetéshez látnunk kell a szembejövő autók vakító fényszórója mögötti gyengébb fényben. Ehhez szükséges, hogy a szembejövő fényszóró okozta ragyogásból a szemünk hamar endbe jöjjön. 40 éves kor felett az éjszakai vezetés képessége gyorsan romlik, az említett ragyogásnak a 20-30 év közötti vezetők szeme áll leginkább ellen.
Ezt tegyük: Vezessünk lassabban és időszakosan ellenőrizzük, hogy reflektoraink mindegyike a megfelelő szögben áll-e és a maximális fényerőt biztosítja-e.

Szemtorna: a természetes gyógymód
Pislogás: végezzük tudatosan és közben enyhén masszírozzuk a szemet és környékét. Ennek hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.
Tekintés: mozdulatlan, egyenes fejtartás mellett, csak a szemünket mozgatva nézzük a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra, majd lefele), a végpontokon pedig pihentessük a szemet.

Így kezeljük a színtévesztést
A színlátás fontos része a vezetésnek; a vezetőknek fel kell ismerniük és meg kell különböztetniük az eltérő színeket. Akik tudják, hogy színtévesztők, meg tudják tanulni a közlekedési színek megkülönböztetését helyzetük és fényerejük alapján.
Ezt tegyük: Vegyünk részt rendszeres szemvizsgálaton, illetve a színtévesztés speciális szemüveglencsével már korrigálható – pontos információt kérjünk szemészorvosunktól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.