Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Június 19. 11:56, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Azt tette, amit a szíve diktált…

Azt tette, amit a szíve diktált…

Kitüntetések, kupák, emléklapok díszítik Vitéz G. Nagy János székesfehérvári otthonát. A nyugdíjas honvédőrnagy érdemeit bizonyító elismerések száma május 25-én egy újabbal gyarapodott.

Kitüntetések, kupák, emléklapok díszítik Vitéz G. Nagy János székesfehérvári otthonát. A nyugdíjas honvédőrnagy érdemeit bizonyító elismerések száma május 25-én egy újabbal gyarapodott. A nyolcvankilenc éves hadfi az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni időszakban tanúsított hősies magatartásáért megkapta „Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevelét”.


G. Nagy János élete mindig nyugodt mederben csordogált. Ő volt a családban a legmegfontoltabb, legóvatosabb. Munkahelyén is épp ezért szerették, mert rá mindig lehetett számítani. Nyugalmából szinte lehetetlen volt kizökkenteni. Ötvennyolc évvel ezelőtt a történelem vihara azonban megváltoztatta G. Nagy János életét.

G. Nagy János 1956-ban Kecskeméten, a honi légvédelmi osztályán irodavezetőként dolgozott. A változás szele szeptemberben hozzájuk is elért, alakulatát felszámolták, a legénységet szétszórták az országban. A fegyvereket bevagonírozták és katonai felügyelet nélkül a vasutasok gondjaira bízták.

G. Nagy János hazautazott Kiskunfélegyházára, majd október 23-án parancsot kapott, hogy azonnal induljon a Záhonyi határállomásra. Akkor még a forradalom kitöréséről semmit sem tudott. A határon értesült a megváltozott helyzetről. Megtudta, hogy veszély fenyegeti a tiszteket, a családjaikat, a párttitkárt, a vasútállomás főnökét pedig baltával megtámadták. Másnap G. Nagy János is elindult hazafelé. A forradalom kitörésének tényével Debrecenben szembesült. Félegyházán már hatalmas volt a felfordulás, ropogtak a fegyverek.
A történelem vihara gyorsan elült, G. Nagy János a helyi laktanyában folytatta munkáját a megtorlás idején. A hadosztályparancsnokság épülete azonban nemcsak iroda, hanem börtön is volt egyben. Kiderült, itt raboskodik szomszédja, akinek felesége kérte, hogy vigyen levelet és a csomagot férjének. Mivel G. Nagy János sohasem látott el karhatalmi feladatot, nem mehetett be a foglyok közé, így más megoldást kellett választania. Az ablakból madzagon engedte le a küldeményt az alatta lévő helyiségben raboskodó férfinak. És ez így ment hétről-hétre. A fiatal katona tettével sokat kockáztatott. A megtorlás idején nagyon keményen jártak el a rendszer ellenségeinek kikiáltott személyekkel. A fegyveres erők tagjaira pedig a legszigorúbb szabályok vonatkoztak. A statáriális bíróságoknak nem kellett sok, hogy valakit börtönbe vessenek, vagy akár halára ítéljenek. Szerencsére minden simán, baj nélkül ment, idővel pedig a foglyok kiszabadultak.

G. Nagy János a forradalom után egy ideig még Kiskunfélegyházán, ügyviteli tisztként dolgozott majd 1960 januárjában Budapestre helyezték, ahol lokátoros tisztté képezték át. Innen került a börgöndi légvédelmi rakétaosztályhoz. Munkája jutalmaként megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemrend arany fokozatát. A rendszerváltás után lett az „56-os Vitézi Rend tagja, valamint hagyományőrző nemzetőr dandártábornok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.