Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 03. 12:56, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Az Antarktisz jeges vizében úszva kampányol a Ross-tenger védelméért egy brit férfi

Az Antarktisz jeges vizében úszva kampányol a Ross-tenger védelméért egy brit férfi

Az Antarktisz jeges vizében úszva kampányol a Ross-tenger védelméért Lewis Pugh brit hosszútávúszó, aki embert próbáló vállalkozásával a Föld legdélebbi pontját hódította meg, ahol még úszni lehet.

Az aktivista 350 métert tempózott a Ross-tengeri Bálna-öbölben, amelyet Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató nevezett el a térség vizében élő nagy számú kardszárnyú delfin (más néven gyilkos bálna) után. Ez a bolygó legdélebbi pontja, ahol ember még úszni képes. A hosszútávúszónak, aki mindössze "fecskét" viselt a jeges vízben, mínusz 1 Celsius-fokos vízhőmérséklettel, mínusz 37 Celsius-fokos levegőhőmérséklettel és 75 kilométer per órás széllökéssekkel kellett megküzdenie.
"A Bálna-öböl a legfélelmetesebb hely, ahol valaha úsztam. Úszás közben egy hullám átcsapott a kísérőcsónakon, én még tettem egy karcsapást és mire újra felnéztem, a csapatomra ráfagyott a tengervíz. Teljesen bevonta őket a jég, annyira hideg volt" - idézte a sportolót a The Guardian című brit napilap internetes oldala.
Pugh, aki már megmártózott az északi sarkvidéken, a Csomolungma egyik tavában és Európa, valamint a Közel-Kelet hét tengerében is, most azért kampányol, hogy hozzanak létre egy védett övezetet az antarktiszi Ross-tengeren, és szüntessék be az olyan ártalmas tevékenységeket, mint a kereskedelemi célú halászat.

A sportoló a déli sarkvidék öt területén teljesít távokat, ezek közül a legutóbbi volt a Föld legdélebbi úszható pontjának meghódítása. Reményei szerint mostani teljesítményével sikerül cselekvésre bírnia az Antarktisz tengeri élővilágának védelméről szóló, 1982. évi egyezményt (CCAMLR) aláíró 24 ország és az Európai Unió képviselőit. Amennyiben a terv megvalósul, akkor ez lesz a bolygó legnagyobb védett területe - nagyobb, mint Nagy-Britannia, Németország és Franciaország együttvéve -, amely segít megőrizni az ott élő tengeri élőlényeket, köztük halakat, tengeri madarakat, bálnákat és pingvineket.
"Szívemen viselem a Ross-tenger sorsát. Ez a bolygón megmaradt legősibb tengeri ökoszisztéma, olyan élőlények otthona, amelyeket máshol nem találni, és hatalmas tudományos jelentőséggel is bír" - húzta alá Pugh. Hozzátette: "a nemzedékünk pusztulásba hajtja a fajokat, és visszafordíthatatlanul megváltoztatja az ökoszisztémákat, olyan bolygót hagyva gyermekeinkre, amely fenntarthatatlan".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára