Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 06. 08:33, péntek | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek

Siculicidium – 250 éve volt a madéfalvi vérengzés, amely Mária Terézia uralkodása ideje alatt a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság.

Az eseményre Szűts Tamás, szobrászművész, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja emlékezett március 5-én a Hattyúházban.

A 250 éves évforduló alkalmából a sepsiszentgyörgyi Balassi intézet képzőművészeti pályázatot hirdetett, melyre Erdélyből, Magyarországról, Hollandiából, Angliából, Skóciából, Ausztriából és Kanadából is érkeztek alkotások. Kiskunfélegyházáról Szűts Tamás szobrászművész pályázott domborművével. Alkotását a könyvtári előadásra is magával hozta, mely előtt gyertyát gyújtottak, így emlékezvén a tömeggyilkosság áldozataira. Szűts Tamás elmondása szerint a dombormű elkészítése széleskörű kutatómunkát igényelt – annak ellenére is, hogy több alkalommal járt Madéfalván -, az így összegyűjtött tudást szerette volna átadni a félegyházi közönségnek a Hattyúházban megtartott előadáson. A program során a résztvevők a politikai és hadi helyzettel, a székelység kiváltságaival, a vérengzés okaival és következményeivel ismerkedhettek meg a szobrászművész előadásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.