Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Február 16. 17:20, szombat

Téli kincsünk, a gesztenye

Téli kincsünk, a gesztenye

A gesztenyefa már önmagában is rendkívül érdekes növény, hiszen az egyik leghosszabb életű fa. Kőszeg környékén például 600-700 éves példányok is fellelhetők.

Latin neve: Castanea sativa

A gesztenyefa már önmagában is rendkívül érdekes növény, hiszen az egyik leghosszabb életű fa. Kőszeg környékén például 600-700 éves példányok is fellelhetők. Mivel hosszú életű, a fejlődést sem kapkodja el: öt-tízévesen virágzik először, de az sem ritka, hogy húszévesen hoz először termést.

A római legionáriusok annyira nagy becsben tartották, hogy mindenhova magukkal vitték: úgy tartották, hogy az ember számára azokon a tájakon vannak megfelelő életfeltételek, ahol megél a gesztenye. A történelem folyamán sok éhínség idején jelentett táplálékforrást az éhezőknek.

A szelídgesztenye rengeteg szénhidrátot, olajat, zsírt és fehérjét tartalmaz. Különösen gazdag B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminban. A nyomelemek közül vas, cink, mangán és réz található benne jelentősebb mennyiségben. Különösen a szív- és érrendszer egészségét védi. A legjobb minőségű, a maróni olyan fajtákon terem, amelyeket arra nemesítettek, hogy kupacsukban egyetlen nagy makkot növesszenek. Ezt frissen sütve, főzve vagy pürének fogyasztják. Nemcsak desszertekhez, hanem pástétomok, előételek, mártások, párolt köretek készítéséhez is kiváló.

Kevesen tudják, hogy Korzikán a Pietra sör alapanyaga, de a francia sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről is, amivel levest készítenek. Az olasz Piemont tartományban gesztenyelisztből készül a helyi gnocchi.
Emellett nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, míg megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.