Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | A tetoválás művészete

2013. Február 28. 19:51, csütörtök

A tetoválás kellékei

A tetoválás kellékei

Pár dolog, amivel jobb tisztában lenni, mielőtt vásárra viszed a bőrödet.

A legelső gondolat, ami megfordul a fejünkben a tetkóról, maga a minta, amit az emberek magukra tetováltatnak. Lényegében erről is van szó. A tetoválás művelete során tintát, vagy más festékanyagot juttatnak a bőr alá, pontosabban a felhám (epidermisz) és az irha (dermisz) közé.

Milyen eszközökkel tetoválnak

A festékanyag bőrbe juttatásához a kezdetektől fogva hegyes eszközöket használnak. Az eredeti tetováló kellékek csontból, például albatrosz madár csontja, emberi csont, vagy éles kövekből, cápafogból készültek különböző méretben. A mai modern szalonokban azonban már külön erre a célra kifejlesztett, 1981-ben szabadalmaztatott, úgynevezett tetoválógépet (tattoo gun) használnak, amelyben egy speciálisan erre a célra kifejlesztett tű váltotta fel a korábbi nem túl steril szerszámokat. Azonban egyes kultúrákban (Pl.: kalinga és kaningara törzsek) még a mai napig is a tradícionális eljárásokat és eszközöket alkalmazzák.

Mi kerül a bőrünk alá

A következő kérdés pedig ami felmerülhet bennünk hogy mi kerül a bőrünk alá. A tetoválótinta, mint bármilyen más festék, kötőanyagból és festékszemcsékből áll, amely magát az oldatot alkotja. A mai festékek alapját rendszerint szén, semleges fémsók, vagy oxidok alkotják, amelyek kötőanyaga alkoholokat, glicerint és vizet tartalmazhat. A színes festékek különböző vegyületekből tevődnek össze, amelyek ritkán allergiás reakciókat okozhatnak. Például a sárga festék kadmiumszármazékot tartalmaz, a zöld pedig krómot. Ezért javasolt tetováltatás előtt egy allergiatesztet elvégeztetni.

Mitől maradandó a tetoválás

A tetoválás során a bőr alá juttatott festékanyag a szervezet számára idegen eredetű, így szervezetünk természetes védekező mechanizmusa azonnal fellép ellene. Ha a festék szervetlen és nem mérgező, akkor a fehérvérsejtek makrofágjai egy úgynevezett rögzítő sebszövetet képeznek a festékszemcsék köré, ezáltal meggátolva a kilökődésben, így válik örökre a testünk részévé.

"A szerelem örökké tart, a tetoválás hat hónappal tovább."

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Február 28. 12:15, péntek | A tetoválás művészete

Motívumok - A csillag

Az igazság, szellem és a remény jelképe.

2013. Április 09. 19:49, kedd | A tetoválás művészete

Mire ügyelj tetoválás előtt és után

A tetoválás folyamata nem akkor kezdődik, amikor belépsz a szalonba és nem ér véget akkor amikor kifelé menet a friss tetkód boldog tudatában hangosan köszönsz.

2013. Március 10. 17:26, vasárnap | A tetoválás művészete

Kultúrák - Szamoa

Az első tetoválást a gyermekkorból férfivá válás szertartásának során szerezték, ugyanis amíg nem volt egy férfi tetoválva, addig kortól függetlenül gyereknek számított és nem is nősülhetett meg.