Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Egészséges táplálkozás

2013. Augusztus 26. 15:23, hétfő

A szőlő

A szőlő

A nap érlelte szőlő nem csak kívánatos és ízletes gyümölcs, de számos áldásos és jótékony hatása is ismert a szervezetünk számára.

Latin neve: Vitis

A szőlődiéta a nyár végén, ősz elején bárki számára ajánlható – a súlyfelesleggel küszködőknek és a méreganyagoktól szabadulni kívánóknak egyaránt. Az utóbbiak oka lehet a túlzott gyógyszer-, alkohol- és ételfogyasztás, különös tekintettel a nagymértékű állati eredetű élelmiszerekre. Jó tanács azoknak, akik természetes úton kívánnak fogyni és tisztulni: egy héten keresztül naponta fogyasszanak fél kilogramm szőlőt és 1000 kalóriányi egyéb táplálékot. Így elkerülhetik, hogy szervezetük tápanyaghiányban szenvedjen, az immunrendszerük legyengüljön.

Méregtelenítés szőlővel
A szőlő nem csak szervezetünk belső egyensúlyát tartja karban, de valódi szépítőszer is, amihez hasonló gyümölcs kevés kerül manapság a magyar emberek asztalára. A szőlődiéta hatására nem csak csinosabbak leszünk, hanem a méreganyagokkal a káros savak is távoznak a szervezetünkből. Ráadásul a szőlő héjának igen magas a ballasztanyag-tartalma, ami megszünteti a bélrenyheséget és a székrekedést. Ugyanakkor nem ajánlott a szőlődiéta a várandós vagy szoptatós kismamáknak, a cukorbetegeknek, a bélhurutban szenvedőknek, s azoknak, akik betegségből lábadoznak. Szőlőt az utóbbiak is fogyaszthatnak, ha orvosuk ezt nem zárja ki, de mellette kiegyensúlyozottan kell étkezniük.

Betegség megelőzés szőlővel
Együnk meg egy fürtöt naponta, amivel segítjük a folyadék áramlását a vesénkben, a húgyhólyagban és a húgyutakban. Így ki lehet mosni a baktériumokat, ezáltal csökkenthetjük a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát. Ne együnk szőlőt étkezés előtt vagy közben, s ne keverjük más gyümölcsökkel, mert magas cukortartalma miatt könnyen erjed.

Szőlő a rák ellen
A nyers szőlőről régóta úgy vélik, hogy remek gyógyítója, illetve megelőzője a rákos betegségeknek. Ezt ma már számos kutatás is igazolja. A szőlő antioxidáns aktivitással is rendelkezik, amely hozzájárul a rák megelőzéséhez. Hasonlóan régi felismerés, hogy a szőlő az idegek erősítője, ezért is ajánlatos a napi fogyasztása akár gyümölcs, akár préselt, azaz must formájában. A szőlőnek nemcsak B12- vitamin tartalma magas, hanem az összes B-vitamin is megtalálható benne, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az agy és az idegek kiegyensúlyozott működésében, anyagcseréjében.

A mazsola
Éppen olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de az aszalás hatására sokkal magasabb a cukortartalma. A mazsola allergia- és gyulladáscsökkentő hatású, de a vírusoknak is remek ellenszere. Ez utóbbi képessége a szőlőben található tanninnak köszönhető. A mazsolát fogyasztás előtt mossuk meg, majd áztassuk be fél órára.

Szőlőmag
A szőlő magjából sajtolt olaj 70 százalékban omega6-zsírsavat tartalmaz, amely a legtöbb táplálékunkból sajnos hiányzik. Emellett az E-vitamin minden összetevője megtalálható benne. A magokat bárki elrágcsálhatja, ha bírja a foga.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Május 22. 14:34, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A málna

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje.

2014. Április 17. 14:16, csütörtök | Egészséges táplálkozás

A kókuszdió

A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja. A kókuszpálmák akár 18-30 méteresre is megnőnek. Miután leszedik a termését, a héját eltávolítják, így hozzánk már csak a barna színű, kemény héjú, szőrös csemege jut el.

2014. Március 06. 15:35, csütörtök | Egészséges táplálkozás

Az ananász

Ősi termőterületein valódi csodagyümölcsként falatozták az ananászt jóval megelőzve Európába való megérkezését. Zamatos íze nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem tisztító, szépítő, egészségőrző hatású is.